AHMET MİTHAT EFENDİ
Yazar
1844 yılında İstanbul’da doğdu.Babası Hacı İsmail Ağa’dır.Babası küçük yaşta ölünce Mısır Çarşısı’nda çıraklığa verildi.Burada çalışırken bir yandan okuma yazma bir yandan da Frasızca öğrendi.Kendi kendini yetiştirdi.Annesi ile Vidin’e ağabeyinin yanına gitti. Öğrenime bu şehirde başladı.Niş, Rusçuk gibi Balkan şehirlerinde memurluk yaptı.Mithat Paşa’yla Bağdat’a gitti.İlk yazılarını halkı eğitmek maksadıyla yazdı.1871’de İstanbul’daki evinde bir küçük matbaa kurarak yazılarını kendisi yayınlamaya başladı.Daha sonra devlet memurluklarında yükseldi, o zamanki üniversitede tarih dersleri verdi.Bir yandan da Tercüman-ı Hakikat gazetesini çıkarıyordu.Eserlerinin sayısı ikiyüzü bulur.Bunların çoğu roman ve hikaye, bir kısmı da çeşitli bilgiler vermek maksadıyla yazılan eğitici ve tarihi eserlerdir.Piyesleri ve tercümeleri de vardır.
Eserleri:
Letait-I Rivayat, Hasan Mellah, Denizci Hasan, Hüseyin Fellah, Eflatun Beyle Rakım Efendi, Süleyman Musli, Henüz Onyedi Yaşında, Dürdane Hanım, Jön Türk, Yeniçeriler,Obur.
Kaynak:
1)Türk Edebiyatı Tarihi Hürriyet Gazetesi Yayınları sf.51-52
2)Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü Behçet Necatigil Varlık Y. İstanbul 1980 sf.19-20
Son yorumlar
- Teşekkürler
7 yıl 6 hafta önce - Çok iyi.
7 yıl 7 hafta önce - teşekkür ederiz
7 yıl 14 hafta önce - zaman
7 yıl 15 hafta önce - Genel olarak guzel
7 yıl 30 hafta önce - zamanın değeri
7 yıl 39 hafta önce - valla ben cok sıkılmıştım
7 yıl 42 hafta önce - http://www.zamanindegeri.com/comment/reply/322
8 yıl 13 hafta önce
Anlamlı Sözler
– Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, zamanın kısalığından en çok şikayet edenlerdir.
La Bruyere
– Hayatınızı seviyorsanız zamanınızı boşa harcamayınız, çünkü zaman hayatın kendisidir
Benjamin Franklin
– Yasaların işlemediği tek bir hırsız vardır ve bu hırsız insanoğlunun en değerli şeyini çalar: zaman…
Napolyon
– Zaman, kimse arasında ayrımcılık yapmayan bir işverendir. Yeni bir güne başlarken herkes aynı sayıda saat ve dakikalara sahiptir. Örneğin zenginler parayla daha fazla saat satın alamazlar. Aynı şekilde bilim adamları yeni dakikalar icat edemez. Ya da yarın kullanmak üzere bugünün zamanını biriktiremezsiniz. Ancak yine de zaman son derece adil ve bağışlayıcıdır. Geçmişte vaktinizi ne kadar boşa harcarsanız harcayın, hala koca bir “yarın”a sahipsinizdir.
Denis Waitely
Yeni yorum gönder